Lange Dreef Beveren, Belgium

The project comprises 131 dwellings and is located in Beveren, a town on the periphery of Antwerp. Positioned in the new town centre, two open sided courtyard blocks divide the site to form a series of distinct landscape typologies: mews, courtyard, roof garden, and town square. Despite its central urban location, this array of spaces orientate residents towards the natural world, nurturing collectivity and offering parity between a life lived indoors and one lived outside. Within, a wide variety of generous apartments house a mixed community of families and individuals.

In collaboration with WV Architechten.

Image 1

  • NLB21-Beveren_6.jpg
    Bay windows offer oblique views along the tree lined boulevard and establish a rhythmic presence.
  • NLB21-Beveren_blocks-diagram.jpg
    Two open sided courtyard blocks divide the site, establishing a new route
  • NLB21_Beveren_1.jpg
    The mews runs north – south and connects the town square with the Lange Dreef
  • NLB21-Beveren_block_1.jpg
    Through a fragmented building block our proposal introduces a passageway between the new administrative centre and Lange Dreef. This divides the site into two smaller building blocks.
  • NLB21-Beveren_block_2.jpg
    This divides the site into two smaller building blocks. The houses are arranged around two respective courtyards, one is oriented west and one east.
  • 9_2103_pln_00.jpg
    The ground floor hosts a mix of family dwellings, shops and commercial space
  • 9_2103_pln_02-03.jpg
    A wide variety of apartments house a mixed community
  • 9_2103_pln_04.jpg
    Fourth Floor Plan
  • 9_2103_sec_AA.jpg
    Generous, dual and triple aspect apartments orientate residents towards the natural world
  • 9_2103_sec_BB.jpg
    Section BB
  • 9_2103_vis_p59.jpg
    Facade Inner Court West side
  • NLB21-Beveren_2.jpg
    Perspective of a flat type. The three-sided orientation of the living room and the various terraces show the quality of life

Technical

  • Completion: 2021
  • Form of contract: Competition
  • Architect: WV Architecten
Top ↑