Hackney New Primary Sch & 333 Kingsland Rd London 2015–2020

The project combines a 350-pupil primary school with an apartment building. The relatively compact footprint of the residential tower frees up much of the site for the school and protects it from the noise and fumes from one of London’s busy arterial roads. The community-led co-educational primary school was completed in 2020 five years after Hackney New School, the secondary school with which it shares its name and pedagogy, in particular a focus on music.

Image 1

  • 3000_91508_Photo_NK_hackpri23_0020_1.jpg
    The entrance to the school, with a view through to the courtyard, is animated by an outdoor staircase and illuminated by sunlight
  • 3000_9_1508_0_Planometric_Etching.jpeg
    The scheme fuses two building types - a courtyard school and an 11-storey residential tower
  • 3000_91508_Photo_NK_hackpri09_0085.jpg
    The courtyard conjures up an inner world in which to learn and play. The walls are sheltered by canopies and lined with ivory glazed brickwork that illuminates the space
  • 3000_91508_Photo_NK_hackpri01_0012_6.jpg
    The accommodation is “pushed” to the edge the site to carve out the largest possible courtyard play space along with a roof garden above the hall
  • 3000_9_1508_00pln.jpg
    Corridors are replaced by open galleries that wrap around the courtyard creating an efficient plan, healthy circulation and a direct relationship between inside and outside space
  • 3000_91508_Photo_NK_hackpri15a_0117.jpg
    Each classroom has a “shopfront” to the courtyard. Something the youngest “Reception” pupils take quite literally
  • 3000_91508_Photo_NK_hackpri26_0046_4.jpg
    Classrooms are paired and connected by generous double doors so that each year group of 50 children can learn together
  • 3000_91508_Photo_NK_hackpri25_0018_4.jpg
    The hall, which is lit on three sides, along with the classrooms, music rooms and administrative spaces focus on the courtyard
  • 3000_91508_Photo_NK_hackpri30_0017.jpg
    Efficient planning enabled the design team to create additional specialist teaching spaces like this music room
  • 3000_91508_Photo_NK_hackpri13b_0025.jpg
    Covered open-air staircases make it easy to move around the school. Children and teachers alike move from one activity to another in the open air
  • 3000_91508_Photo_NK_hackpri17_0055_1.jpg
    This focus on outdoor space on all floors promotes outdoor teaching, conversation, play and exercise throughout the school day
  • 3000_91508_Photo_NK_hackpri37_0967.jpg
    The design uses the scale and composition of the apartment building’s facades and arcades at the base to give weight to the building
  • 9_1508_NC_IMG_1210_cropped_201013.jpg
    A bench by the school entrance means that parents can sit in the sun and chat whilst waiting for their children at the end of the school day
  • 3000_91508_Photo_NK_hackpri39_1156.jpg
    The entrance to the school is diagonally opposite the one to the secondary school and coincides with the break between the tower and the school
  • 3000_9_1508_Gate-Panels.jpeg
    The gates were designed with artist Paul Morrison and depict a scene – a spider’s web and a dandelion - which marks the threshold between the adult world and one for children
  • 3000_91508_Photo_NK_hnpsres26_1018.jpg
    The plan generates what appears to be a narrow point block on the south east corner. Elevations are composed of a simple grid of generous windows
  • 3000_9_1508_09pln.jpg
    The plan is symmetrical about a diagonal axis from the street corner in the south east to the other in the north west. The plan is “pinched” and “twisted” to create the colonnaded façades to the NE and SW
  • 3000_91508_Photo_NK_hnpsres29_1096 copy.jpg
    Floors are paired, with loggias carved out of the mass of brickwork
  • 3000_91508_Photo_NK_hnpsres01_0003_1.jpg
    The point block clusters eight apartments on a floor around a central octagonal stair, in total 68 dual aspect one and two-bed apartments and four penthouse duplex three-beds
  • 3000_91508_Photo_NK_hnpsres32_0940.jpg
    Detail of the colonnaded façades. The richly coloured precast concrete is derived from the red sandstone aggregate and red sand used in the mix
  • 3000_91508_Photo_NK_hackpri33_0814.jpg
    Detail of school façade, clerestorey windows to the school hall and south-facing bench below
  • 3000_91508_Photo_NK_hnpsres35_0982.jpg
    The concrete is heavily acid etched to reveal the texture of the aggregate which emphasizes the weight and detail of the concrete overhead and all around you
  • 3000_91508_Photo_NK_hnpsres34_0886.jpg
    Arcades create generous pavements and shelter from the sun and rain
  • 3000_91508_Photo_LZ_Residential_5_copyright-Lorenzo-Zandri_web.jpg
    The richly coloured precast concrete is derived from the red sandstone aggregate and red sand used in the mix
  • HNPS / HNS masterplan
    Model of Hackney New Primary School (foreground left) and Hackney New School (background right)

Technical

  • Appointment: 2015
  • Construction start: 2017
  • Completion: 2020
  • Area: 8,535m2
  • Budget: £26m
  • Sustainable credentials: Over 80% of classrooms meet the UDI requirements and Daylight Autonomy (sDA300) 75% of the halls, dining, PE spaces and libraries meet the UDI requirements and Daylight Autonomy (sDA300)
  • Form of contract: Bespoke
  • Client: Thornsett
  • Client: The Benyon Estate
  • Main Contractor: Thornsett Structures
  • Funding Authority: Education and Skills Funding Agency
  • User Group: Hackney New Primary School Trust
  • Structural Engineer: Techniker
  • MEP Engineers: Elementa
  • Planning Consultant: CMA Planning
  • Principal Designer: Potter Raper Partnership
  • Approved Inspector: MLM
  • Fire Consultant: BWC Fire
  • Acoustic Consultant: Pace Consult
  • Landscape Consultant: Tyler Grange
  • Transport Consultant: Phil Jones Associates
  • Air Quality Assessor: Peter Brett Associates
  • Planting: Jennifer Benyon Design
  • Project Manager: RLB
  • Quantity Surveyor: RLB
  • Artwork: Paul Morrison

Bibliography

Awards

  • The Plan Awards, Mixed-Use, (Shortlisted) 2021
  • AJ Award, Mixed-Use, (Shortlisted) 2021
  • New London Awards, Mixing, (Shortlisted) 2021
  • Housing Design Awards, PRS Award, (Winner) 2021
  • Brick Award, Urban Regeneration, (Shortlisted) 2021
  • Hackney Design Awards, Main Category, (Commendation) 2020
  • Hackney Design Awards, Young People's Choice Award, (Shortlisted) 2020
Top ↑