Edith Summerskill House London 2013–

The scheme, which replaces an 18-storey structure, will create 133 new homes in a 21-storey tower. It is being developed by Stanhope and Peabody in a joint venture with the London Borough of Hammersmith & Fulham. The design appears to juxtapose two towers one behind the other. This not only makes for a slenderer form but also means that 70% of the apartments are dual aspect. High-rise affordable housing is uncommon. Mindful of this, the design seeks to play down the functional, and to play up the civic and communal character of the building.

Image 1

  • Image-C-170106-B.jpg
    Façades are structural precast concrete
  • image b reduced
    The site is on the edge of the post war Clem Atlee Gardens housing estate in West London
  • 3000_91307_pln_SiteProposed_190919.jpeg
    Scheme in context - Clem Attlee Gardens Estate (left) & Victorian terraced streets (right)
  • 3000_91307_pln_SiteLayoutExisting_190919.jpg
    The existing tower (centre) is one of a pair.
  • 3000_91307_pln_SiteLayoutProposed_190919.jpg
    This plan shows improvements in the public realm around the base of the new tower
  • SE-elevation-completed-model_Cropped.jpg
    The façades use two ordering systems – the domestic and the civic to address the scale of the city
  • Elevation-TEXTURE-3-MVHR.jpg
    Large scale models were made to develop the façade design
  • 3000_91307_Pres_190920_WAF_Final_page43.jpg
    Samples made to illustrate the detail achievable with precast concrete
  • Flat-View.jpg
    All the apartments have corner living spaces with panoramic views
  • 9_1307_Plan-05.jpg
    To simplify construction we developed a single optimum floorplate to accommodate the required mix of apartments
  • 3000_91307_pln_00A_190919.jpg
    Ground floor plan
  • A-x-M-xx-Building_SOUTH-EAST-REV-A.jpg
    New public space and street façade of this grounded high rise. Here brickwork facades bring a human scale to the building
  • PERSPECTIVE-SE_JH_C.jpg
    The base is distinguished by a barrel-vaulted arcade linking the Victorian terraced streets to the south with the estate to the north
  • 91307-Entrance-Lobby-View-douglas-fir.jpg
    Double height entrance lobby
  • 91307-CommunityRoomView_C.jpg
    Double height community room with a dedicated entrance overlooks the estate
  • elevation_NW_NEW_2.jpg
    Arcade and façade of community room
  • Image-B-170106.jpg
    Edith Summerskill in its West London context

Technical

  • Appointment: 2013
  • Area: 13,660m2
  • Budget: £35m
  • Client: Stanhope & Peabody
  • Services Engineer: Arup
  • Structural Engineer: Arup
  • Quantity Surveyor: Deloitte
  • Planning Consultant: Gerald Eve
  • Transport Consultant: Vectos
  • Contractor: Higgins

Bibliography

  • David Taylor, Working The Social, issue 42 (New London Quarterly, 2020), pp.24–28

Awards

  • World Architecture Festival Award, Future: Residential award, (Shortlisted) 2019
Top ↑