New Cross Gate
London
2005–2006

New Cross Gate Trust is a social regeneration charity working to support this South London neighbourhood.  Our practice was one of six shortlisted to design a one-hectare scheme including a new home for GLYPT (Greenwich & Lewisham Young Peoples’ Theatre), a public library, health centre and studios for creative businesses and artists, cross-subsidised by housing. The scheme establishes a new paradigm for regeneration.

Image 1

  • 0517_NDC_Postcard_N1.jpg
    In our model, the public buildings focus on their core activities e.g. that a theatre comprises a stage and auditorium, with minimal foyer space, reducing their size and cost, and, in turn the amount of housing needed to cross-subsidise them
  • 0517_Pics_Photos_N2.jpg
    Instead of incorporating cafés and retail space into the scheme this need reinvigorates the local High Street…
  • 0517_Pics_Drawings_N22.jpg
    …as a result, activity that would have been “sucked” into the new buildings is injected back into the public realm. The ground floor plan shows compact buildings freeing up much of the site for a new square and central garden
  • 0517_Pics_3D_N10.jpg
    Isometric shows the components of the scheme and the new route. Not an end in itself, this unique approach sows the seeds for future development and in due course increased land values
  • 0517_Pics_3D_N3.jpg
    Southern square framed by GLYPT, the library and health centre
  • 0517_Pics_3D_N4.jpg
    Sanctuary garden at the heart of the scheme - our focus on the public realm brings wider benefits to the neighbourhood both in terms of connectivity and amenity
  • 0517.jpg
    For the wider community, our scheme has a positive impact on their environment, their health and fitness, safety and security, education, and employment prospects i.e. on improving their quality of life

Technical

  • Client: New Cross Gate Trust
  • Landscape Architect: Coe Design Landscape Architecture

Bibliography

  • ‘‘The Good Life’, Building Happiness Architecture to Make You Smile’, in: RIBA Building Futures (2008), pp.30–39
Top ↑