Chadwick Hall
Roehampton, London
2012–2016

Shortlisted for the Stirling Prize in 2018 and nominated for the EU Mies Award in 2019, commissioned by the University of Roehampton, the three student residences are situated in the grounds of the Grade II* listed 18th Century Georgian villa Downshire House and adjacent to the London County Council’s world renowned Grade II* listed Alton West Estate. The design co-opts the garden, part of this historic parkland setting, to make a convivial plan for the student community.

Image 1

  • 9_1213_Photo_NK36.jpg
    Downshire House's garden elevation and South Court seen from west. Lynn Chadwick's The Watchers has been reinstated in the grounds
  • 9-1213_photo_Nov-16_DG_10.jpg
    Two of the residences are planned around a sunken court that dates from the 1920s. The resulting court creates a focus for student life in the grounds of Downshire House
  • 9-1213_photo_Nov-16_DG_14.jpg
    View of sunken garden
  • 9_1213_Photo_NK08B.jpg
    The West Residence viewed from the sunken garden
  • Chadwick_LocationPlan.jpg
    Location plan
  • Chadwick_SitePlan.jpg
    Site plan
  • Chadwick_Axonometric_Site.jpg
    Site axonometric
  • 9_1213_Photo_NK50.jpg
    The North Residence viewed from Roehampton Lane
  • 9_1213_Photo_NK10B.jpg
    The North Residence viewed from the sunken garden
  • Chadwick_Elevations_NorthResidence.jpg
    Elevations of the North Residence
  • Chadwick_SiteSection2.jpg
    Site section illustrating (from left to right) an LCC slab block, the West Court and Downshire House itself
  • 9-1213_Photo_DG_30.jpg
    Detail of the private balconies to the West Residence.
  • 9_1213_Photo_Model_Stale_Eriksen_07.jpg
    Model of balconies to the West Residence.
  • 9_1213_Photo_NK49.jpg
    Detail of the private balconies to the West Residence.
  • Chadwick_Axonometric_WestResidence.jpg
    Isometric of the West Residence
  • 9_1213_photo_NK23.jpg
    The South Residence viewed from the grounds of Downshire House
  • Chadwick_Elevations_SouthResidence.jpg
    Elevations of the South Residence
  • 9_1213_Photo_NK17.jpg
    The South Residence viewed from the historic tree boundary
  • 9-1213_photo_Nov-16_DG_08.jpg
    The Residences pay homage to both the Georgian and the post-war architecture in their materials - brickwork and dark pre-cast concrete.
  • 9_1213_Photo_DG_19.jpg
    Bay window detail of the South Residence
  • 9_1213_photo_NK42.jpg
    The South Residence staircase
  • 9_1213_photo_NK41_Edit.jpg
    The South Residence staircase
  • 9_1213_photo_NK39-Edit.jpg
    A communal kitchen dining space within the South Residence, looking towards the sunken garden in the distance.
  • 9_1213_Photo_NK46-Edit.jpg
    A typical student bedroom with french doors leading to a private balcony overlooking the grounds of Downshire House

Technical

  • Appointment: 2012
  • Construction start: 2014
  • Completion: 2016
  • Area: 6365m2
  • Budget: £12.6m
  • Sustainable credentials: BREEAM Very Good
  • Form of contract: Design & Build
  • Client: University of Roehampton
  • Contractor: Morgan Sindall
  • Services Engineer: Skelly & Couch
  • Structural Engineer (pre contract): Buro Happold Engineering
  • Structural Engineer (post contract): Campbell Reith
  • Quantity Surveyor: Bernard Williams Associates
  • Landscape Architect: Gross Max
  • Project Manager: Garndiner & Theobald
  • Planning Consutant: Boyer Planning
  • Heritage Consultant: Steven Bee Urban Counsel
  • Building Inspector: MLM

Bibliography

Awards

  • EU Mies Award, (Nominated) 2019
  • RIBA Stirling Prize, (Shortlisted) 2018
  • RIBA National Award, 2018
  • RIBA Regional Award, London, 2018
  • New London Awards, Housing, (Shortlisted) 2018
  • Wandsworth Mayor's Design Award, 2017
  • Wandsworth Design Award, 2017
Top ↑