Junction Arts and Civic Centre
Goole
2005–2010

Junction combines a 170-seat auditorium and performance workshop with Goole Town Council’s offices and council chamber. It links the historic high street with the new shopping centre, mixing art and politics with commerce.

Image 1

  • 0506_N145.jpg
    Goole is a frontier town and working port. Seen from the air, the port is a patchwork of docks and sheds. In its form and materials Junction seeks to forge links between the arts and commerce, and to become integral to the town’s identity
  • 0506_High_Res_N10.jpg
    Model treats the 1980s steel portal frame as a found object. Although its form remains essentially the same, the portals over the auditorium have been raised to accommodate cinema projection and a brim – as in a hat – added
  • 0506_N8.jpg
    The 1980s extension to the Victorian Goole Market Hall, seen here from the high street, was an ugly structure with a red brick base & brown hexagonal corrugated metal siding used to sheath both walls and roof
  • 0506_N1.jpg
    It is the pitch of the brim (seen here in an etching produced early on during the design stage) along with the addition of the crossing and the shift in the original geometry which…
  • 0506_N158.jpg
    …seen in perspective, produces an optical illusion that transforms this simple building, the geometry of which is derived directly from the site, into a very particular sculptural form
  • 0506_N143.jpg
    The brim describes a route along the edge of Paradise Place, a place to pause, to shelter, a prelude to the entrance and foyer, and an opportunity for market traders to pitch a stall. The café is visible through screen on right
  • 0506_N152.jpg
    Detail of wall & canopy with polished gold stainless steel facia. The gold recalls the brash use of signs, material and lighting typical of a theatre or cinema
  • 0506_N151.jpg
    Below the brim, the face of the building is revealed – a paneled spruce elevation of a modest scale. Overhead the warm hue of the spruce is supercharged by the polished gold stainless steel soffit and facia of the brim
  • 0506_N35.jpg
    Buskers – reflections effect a change in scale and accentuate movement and life beneath the brim
  • 0506_N252.jpg
    At the southern end, beneath the carapace of the original shed, the soffit is lined in orange netting interspersed with light tubes that daylight this space which links two streets & offers cover for market stalls & performance
  • 0506_N138.jpg
    Inside, the seating in the auditorium is retractable to maximize flexibility. A diagonal aisle ensures that players are looking at the audience not the empty space of a central aisle
  • 0506_N177.jpg
    Ground floor plan

Technical

  • Appointment: 2005
  • Construction start: 2008
  • Completion: 2010
  • Area: 1300m2
  • Budget: £2.475m
  • Sustainable credentials: CO2 emissions/m² treated floor area: 41.5kgCO2/m²; BREEAM Bespoke Very Good
  • Form of contract: SBC 2005
  • Client: Goole Town Council
  • Contractor: Geo. Houlton & Sons Ltd
  • Services Engineer: Ryb:Konsult
  • Structural Engineer: Techniker
  • Quantity Surveyor: Bernard William Associates
  • Project Manager: Turner & Townsend
  • CDM: Bowman Riley Health & Safety
  • Theatre Consultant: Theatreplan
  • Acoustic Consultant: Sharps Redmore
  • Building Control: Morgan Wolff
  • Access Consultant: All Clear Designs
  • Community Arts: Sculpture Works
  • Funders: Arts Council England; East Riding of Yorkshire; Yo

Awards

  • Commendation, AIA/UK Excellence in Design Award, 2012
  • Winner, RIBA White Rose Awards for Architecture, 2010
  • Winner, RIBA Award, 2010
Top ↑